Новите паспорти, които предстои да бъдат издавани на българските граждани, ще бъдат с нов вътрешен и външен дизайн, както и с чип с биометрични данни за притежателя.

Това е отбелязано в идейния проект за новите документи.

Над мястото на корицата, където при настоящия вид на паспортите е изписано "Република България," ще бъде поставен надпис на български и на английски език "Европейски съюз".

Под националния герб и надписа "Паспорт" ще има знак, обозначаващ, че документът съдържа чип с данни.

При подлагане на корицата на паспорта под ултравиолетова светлина, ще се вижда надпис "България" на кирилица и на латиница.

Паспортите ще имат лазерна перфорация.

От вътрешната страна на корицата ще бъде изобразена картата на Европа, а върху нея над 20 езика ще бъдат изписани наименованията "Европейски съюз", "България" и "Паспорт".

На следващата страница на български и на английски език е предвидено да бъде отбелязано, че паспортът съдържа чип.

Самият чип с биометрични данни ще бъде вграден в корицата.

Визовите страници с два герба се предвижда да се редуват със страници, на които са изпълнени две изображения на исторически обекти или държавни сгради.

Страниците ще бъдат изработени по специални защитни графични техники, по офсетов способ.

Сред идеите за обекти, които да бъдат изобразявани в паспортите, са паметникът на връх Шипка и сградата на Народното събрание.

За БТА началникът на отдел "Български документи за самоличност" Мария Костадинова заяви, че новите паспорти ще бъдат по-скъпи, а издаването им се очаква да започне от следващата година.

Тя допълни, че се обмисля вариант заявяването на изчезнал документ и желанието за издаване на нов паспорт да бъдат възможни и по електронен път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase